Mörk rom är som namnet antyder mörk till färgen. Färgen kommer från lagring i ekfat, vanligtvis mellan tre till tolv år och/eller av tillsats av sockerkulör (E150). Mörk rom kan även smaksättas med lite av det som blivit kvar i destillationspannan för att få en rom med mycket fyllig smak. Den ö eller det land man vanligtvis associerar med mörk rom är Jamaica men numera framställs mörk rom, i likhet med ljus rom, runt om i Västindien och världen. Vanligtvis framställer ett destilleri både ljus och mörk rom.
Mörk rom kan delas in i två färgnyanser, gold-, och mörk rom. Gold (guld) rom menas mörk rom med en gulbrun färg, vilken huvudsakligen är ett resultat av en viss tids fatlagring. ”Guld” rom kan vara destillerad i kolonnapparat eller i pot-stills, det senare ger spriten en fylligare smak än ljus rom. Rom kan liksom whisky vara en blandning av pot-still destillat och kolonndestillat.
”Riktig” mörk rom har en gyllenbrun till brun färg och smakmässigt är den fylligare och smakrikare än gold rom. Det har i flesta fall destillerats i pot-stills.
Mörk rom kan delas upp i fler typer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *