Rom, allmänt
Rom är sprit som framställts ur de rester som blivit över vid sockertillverkning, så kallad melass. Speciellt används biprodukterna vid sockerframställning ur sockerrör (saccharum officinarum). Melass innehåller, förutom socker och vatten, en hel del andra ämnen som ger slutprodukten dess karaktäristiska smak och arom. Jäst tillsätts till melassen som sedan jäses och destilleras. Denna rom typ kallas i de franskspråkiga delarna av Västindien för rhum industrielle.
Rom kan även i vissa fall framställas ur den rena sockerrörssaften. Denna rom kallas i de franska delarna av Västindien för rhum agricole. Ingen förbehandling, typ mältning, behövs eftersom melassen är relativt sockerrik och behöver bara jäst, i form av vildjäst eller kulturjäst och vatten för att börja jäsa.
Rom delas vanligtvis in i två grupper, ljus- och mörk rom.

Ett svar på ”Welcome to the jungle!”

  1. Hej, det här är en kommentar.
    För att komma igång med moderering, redigering och borttagning av kommentarer, gå till skärmen ”Kommentarer” i adminpanelen.
    Kommentarsförfattares profilbilder kommer från Gravatar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *