Ljus rom är rom som är helt genomskinlig och saknar färg. Ljus rom kallas även för kubansk rom eller ”silver” rom. Står det kubansk rom i ett drinkrecept menas normalt ljus rom. Numera framställs ljus rom lite överallt i Västindien och i en hel del ickekaribiska länder som importerar sockerrör, t ex Frankrike och England.
Ljus rom är vanligtvis kolonndestillerad men ljus rom som är destillerad i pot-stills förekommer. Ljus rom behöver inte lagras en längre tid, om nu producenten överhuvudtaget väljer att lagra spriten. Lagringstiden är vanligtvis från några månader upp till ett år Fatlagrad rom som skall säljas som ljus rom kan även filtreras genom träkol för att ta bort oönskad färg.
Ljus rom har en ganska neutral smak och är relativt torr. Den har en ganska sötaktig doft och smak som härstammar från sockerröret.

Ett svar på ”Ljus Rom”

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *